Nagy Tímea és Rácz Marianna – Phi Cosmetics

Egyszerre barátnők és üzlettársak. Több közös próbálkozás és bukás után végül rátaláltak a sikerhez vezető receptre, a natúrkozmetikumok világában.

Rácz Marianna a húszas évei elején kezdett el természetgyógyászatot tanulni. Anyagi okok miatt ugyan rendezvényszervező lett, de már akkor azon jártak a gondolatai, hogy egyszer majd illóolajokkal, gyógynövényekkel szeretne foglalkozni.

Nagy Tímea építészmérnökként kezdte a karrierjét, majd a kereskedelembe váltott. Dolgozott több cégnél, kulcsszerepe volt például a VAM Design és a Skyward felfuttatásában is. De a nagy álma mindig is az volt, hogy saját vállalatot építhessen fel és vigyen sikerre.

Kettőjük közös története 2008-ban egy barátsággal kezdődött, majd számos közös munkát követően 2015-ben hozott újabb fordulatot. Mariann, kisfia ekcémájára megoldást keresve, ekkor kezdett ismét a krémekkel foglalkozni, a legfrissebb mintákat pedig megmutatta a barátnőinek, így Timinek is. Sok-sok kísérletezés, tökélesítés után olyan minőséget sikerült elérnie, amire Timi azt mondta, hogy “na, ez már olyan jó, hogy másnak is látni kell!”. Így indították el a Phi Cosmetics-et, ahol a kezdetek óta tanácsaival segíti a lányokat Mariann 87 éves vegyész nagypapája, Gyuszi bácsi, és egy natúrkozmetikumokra szakosodott vegyészmérnök, fitoterapeuta is. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően mára főállásban dolgoznak közös cégüknél.

A Hello Biznisszel közös sorozatunkban olyan történeteket mutatunk be, ahol interjúalanyaink az új karrierjükben kiemelkedő szerepet játszanak a digitális eszközök és fejlesztések. Ha Neked is van ilyen ismerősöd, írd meg nekünk!

Meséltek arról, hogyan ismerkedtetek meg?

Mariann: Egyből éreztem, hogy egy húron pendülünk. (nevet). Szerettem volna egy barátnőmet meglepni ejtőernyős tandemugrással, és a kollégáim Timihez irányítottak. Másnap már mentünk is ugrani! Így az első közös élményünkből pillanatok alatt bontakozott ki a barátságunk. A történet pikantériája, hogy a barátnőmnek nem tetszett annyira az ajándék, nekem viszont bejött, és el is végeztem az ejtőernyős tanfolyamot. Sok időt töltöttünk együtt, rengeteget beszélgettünk és közben egyre inkább érlelődött bennünk a gondolat, hogy miért dolgozzunk másnak rendezvényszervezőként, csináljuk meg inkább a saját cégünket! Mindketten felmondtunk, és létrehoztunk egy hostess ügynökséget…

Ez 10 évvel ezelőtt történt. Milyen volt barátnőkként együtt dolgozni?

Timi: Egyszerűen imádtuk! Már akkor láttuk, hogy remekül kiegészítjük egymást – amiben az egyikünk jó, abban a másikunk nem annyira, és fordítva. Nyughatatlanok voltunk, a napi munkán felül rengeteg mindenbe belevágtunk, külön projektként például igyekeztünk összehozni egy nagy, interaktív, edukációs kiállítást is. Ehhez próbáltunk szponzorokat találni, jártuk a bankokat, aprólékosan előkészített üzleti terveket állítottunk össze, de végül pont a szerződéskötés előtt a lehetséges támogató csődje miatt ez csupán álom maradt. Az ügynökséget ettől függetlenül három éven át vittük szívvel-lélekkel, viszont egy nagy kifizetetlen munka magával rántotta a cégünket.

Nagy Tímea (balra) és Rácz Mariann (jobbra) a Phi Cosmetics alapítói

Merre mentetek ezt követően? Miért nem alapítottatok egy újabb vállalkozást?

Mariann: Számomra ez egy jel volt, hogy nem ez a mi utunk. Hátat fordítottam ennek a szakmának, nekem ekkor született meg a két kisebbik gyerekem.

Timi: Én sem szerettem volna tovább ebben az iparágban maradni. Az ejtőernyős baráti társaságom keresett meg egy ötlettel, hogy létrehoznának egy szélcsatornás szabadesés szimulátort. A feladatom az volt, hogy üzleti szempontból tervezzem meg és az ötlet mellé építsek fel egy céget. Hét év alatt a Skyward lépésről lépésre egyre sikeresebbé vált, de közben azt vettem észre, hogy már megint másnak dolgozom. Ez egyre jobban kezdett zavarni, mert anno pont ezért indítottunk saját vállalkozást Mariannal.

Ha érdekel hogyan folytatónik a PHI Cosmetics története olvasd tovább a Hello Biznisz oldalán! Tovább olvasom!