Kiss Enikő – Hideg Nyalat

Életút // Kiss Enikő 26 éves koráig többszörös magyar bajnok, válogatott hétpróbázó volt, a versenysportolás mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett diplomát. A sportolás befejezését követően kilenc évnyi útkeresés következett (ingatlanközvetítés, cukrászda-üzemeltetés, értékesítés), míg bele nem vágott a Hideg Nyalat márka létrehozásába, ahol a fő célja az egészséges és finom élelmiszerek megalkotása lett. A 2014-es induláskor még csak jégkrémeket kínált, majd hamarosan desszertekkel, joghurttal és szószokkal egészült ki a kínálata. A Hideg Nyalat Magyarországon az első olyan márka, aminek minden terméke paleo és vegán. A digitális megoldások kiemelt szerepet játszanak a cég életében, nemcsak a felfutás köszönhető az online hirdetéseknek, de a cukrászdák között egyedülálló módon webshoppal is rögtön megjelentek. A sikereket jól jelzi, hogy alig négy év után már több mint 200 partnernek szállítanak, immáron húsz fős a csapat és idén közel 300 millió forintos árbevételt várnak. A jelenleg 68 termékből álló kínálattal sorra kapják az elismeréseket, idén az angliai Great Taste Awardon gasztronómiai Oscar díjat is nyertek. A nemzetközi terjeszkedés és a bővülő portfolió miatt lecserélik a korábbi nevüket és az újonnan megalkotott All-in Natural Food márka alatt folytatják.
A Hello Biznisszel közös sorozatunkban olyan történeteket mutatunk be, ahol interjúalanyaink az új karrierjükben kiemelkedő szerepet játszanak a digitális eszközök és fejlesztések. Ha Neked is van ilyen ismerősöd, írd meg nekünk!

Mikor kezdtél el legelőször azon gondolkozni, hogy a versenyzés után mivel foglalkozz? A mindennapjaim tizenhat éven át az atlétika körül forogtak, csak az edzésről és a versenyekről szólt az életem, semmi más nem érdekelt. Annyira, hogy apukám győzött meg arról, hogy továbbtanuljak és ezért beiratkoztam vendéglátó és szálloda szakra. Miért épp ide? Kisgyerekkorom óta imádtam sütni-főzni, emlékszem még a Burda magazinból lestem el a recepteket. Az összes lehetőség közül még a vendéglátás érdekelt a leginkább. Az fel sem merült Benned, hogy a sportban maradnál? Edzősködni nem szerettem volna, testközelből úgy láttam, hogy alulfizetett szakma és mivel tudtam, hogy saját magamat kell majd eltartanom, az anyagi kilátások is számítottak. Mikor jött el a pillanat, hogy a sportot abbahagyd? A főiskola alatt lesérültem, először a versenyeket és az edzéseket kellett kihagynom, csak erősíteni jártam hónapokon át. Kitartóan küzdöttem, hittem a visszatérés lehetőségében, de fél év után sem tapasztaltam javulást.
Egyszercsak megkérdezte tőlem az edzőm, hogy súlyemelőnek vagy atlétának készülök?
Ekkor tudatosult bennem, hogy le kell zárnom az életem addigi fejezetét. Nagyon nehéz volt ezt megtenni, de szerencsére nem egyik napról a másikra történt, hanem egy lassú, szenvedésekkel teli folyamat végét jelentette. Volt bármilyen terv a fejedben, hogy mihez kezdesz? Fél éven át gondolkoztam és végül arra jutottam, hogy olyan szakmát keresek, ahol a sportban megszokott játékszabályok dominálnak: szabad lehetek és a teljesítményemmel arányos a jövedelmem. Mivel világéletemben nagyon tudatos voltam és saját magamnak tűztem ki a céljaimat, tudtam, hogy ilyen környezetben a maximalista és kitartó hozzáállásommal sikeres lehetek. Ugyan a szüleim azt tanácsolták, hogy inkább biztos állás után nézzek, sőt be is ajánlottak volna irodai munkára havi fix bérért, de nem hagytam magam. Hosszas töprengés után elmentem ingatlanközvetítőnek, mert egyrészt emlékeztem arra, hogy évekkel azelőtt mennyire élveztem, amikor a testvéremnek segítettem a lakáskeresésben, másrészt itt tőled függ, hogy mennyi energiát teszel bele és mennyit érsz el. Pedig előtte a vendéglátóiparira jártál… A vendéglátást akkor nem éreztem annyira közel magamhoz, valószínűleg amiatt is, mert távoktatásban, csak heti 2-3 napot foglalkoztam vele. Hogy tetszett az ingatlanos szakma? Miért váltottál onnan? Nagyon szerettem, rengeteg energiát fektettem bele és ez meghozta a sikereket is.
Előfordult, hogy a kollégáim megkérdezték, hogyan tudok ennyi ingatlant eladni? Gyerekek, én dolgozom! – válaszoltam.
Sajnos a menedzsment rossz irányba vitte el a céget, ezért kiszálltam és hátat fordítottam a területnek. Ugyan hívtak máshová és lehettem volna magánzó is, jobban vonzott az, hogy egészséges süteményekkel foglalkozhassak. Hogyan jött ez a nagy váltás számodra? Egyrészt azt a tanulságot vontam le a korábbi munkahelyemről, hogy biztosabb az, ha a magam ura vagyok, másrészt valahol mindig bennem volt, hogy kipróbáljam magam a vendéglátásban. Ezért átvettem egy cukrászdát a budapesti Astoria közelében. Bátran és kicsit ész nélkül vágtam bele az önmegvalósításba, azt reméltem, hogy milyen jó lesz majd… Ha érdekel, hogyan folytatódik a Hideg Nyalat története, olvasd tovább a cikket a Hello Biznisz oldalán: tovább olvasom!