Szép András és Szép-Szabó Viktória – Mesterbike & Coffee

Életút

Szép András jogi tanulmányokat folytatott végül a CIB Bank-nál kötött ki és banki ügyintézőként dolgozott. Ezt követően a Cseke Zrt. kerékpár kereskedőnél belekóstolt a kerékpáros szakmában mielőtt párjával, Szép Viktóriával 2011-ben megalapították a Mesterbike & Coffee-t. Hisz abban, hogy a változásokhoz való alkalmazkodás az élet minden területén nagyon fontos. Bringázással, kosárlabdával és közös családi programokkal töltődik.

Szép-Szabó Viktória az ÁVF-en vállalkozásszervező szakon végzett, majd a Milton Friedman Egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon tanult, később pedig elvégezte a Barista School Budapest barista képzését is. Tanulmányait követően a Mesterbike előtt a Magyar Posta Zrt.-nél gazdálkodási területen dolgozott. Legnagyobb sikerének Andráshoz hasonlóan a Mesterbike megnyitását tartja. Hisz abban, hogy meg kell becsülni minden jó pillanatot, élni a lehetőségekkel és mindenből kihozni a lehető legjobbat. A család mellett kreatív workshopokkal, egy jó kávéval a barátokkal és kutyasétáltatással töltődik.

A Hello Biznisszel közös sorozatunkban olyan történeteket mutatunk be, ahol interjúalanyaink az új karrierjükben kiemelkedő szerepet játszanak a digitális eszközök és fejlesztések. Ha Neked is van ilyen ismerősöd, írd meg nekünk!

Mesterbike / Szép András és Szép-Szabó Viktória

Fotók: Túri Márton / Újraterveztem

Kívülről nézve nem lehetett olyan rossz dolgotok a karriereteket illetőn, hiszen Viktória a Magyar Postánál, míg András az egyik bankban dolgozott, így megvolt a fix állásotok és a rendszeres fizetés, a bónusz – aztán mégis belevágtatok egy vállalkozásba. Jött a kiégés?

Viktória: Igen, valóban a Postánál dolgoztam, méghozzá a vezérigazgatóság gazdálkodási osztályán. A teljes munkaidőmet az excel táblák és a függvények töltötték ki…

András: Én a váltás előtt három évig egy bankban dolgoztam front office-ban és sok mindent csináltam a napi tranzakcióktól kezdve egészen a kisvállalati hitelezésig.

És ez olyan rossz volt?

András: Valójában mindketten azt éreztük a váltás előtti három-öt évben, hogy sokkal jobban és produktívabban is eltölthetnénk a munkaidőnket, a napjainkat. Egyszerűen úgy éreztük, hogy amit csinálunk, az haszontalan.

Viktória: Képzeld el az a helyzetet, hogy ott ülsz a gép előtt és nyomod a munkát és közben azt veszed észre, hogy non-stop máshol, a saját ötleteiden jár az agyad. Annak ellenére is, hogy egyébként sikeres vagy a munkádban és cégen belül a karrierlehetőségek is jók. Egy idő után mindketten arra jutottunk, hogy ez így nem mehet tovább.

Mesterbike / Szép András és Szép-Szabó Viktória

Pedig sokan végeznek olyan munkát, amit akár utálnak is. Tényleg ennyire fontos, hogy szeressük a munkánkat?

Viktória: Rá tudod magad venni azért, hogy elvégezd a feladataidat, de csak akkor tudsz igazán motivált lenni, ha szereted csinálni és érdekelt is vagy a munkádban.

András: És ebbe belefér az is, ha az adott nap nincs kedved bemenni…

Végül is mi volt a konkrét oka a felmondásnak, körvonalazódott a bringás vállalkozás?

András:

“Amikor reggelente már úgy kelsz fel, hogy nem akarod csinálni, akkor döntést kell hoznod.”

Egyébként a váltás nem ment egyik pillanatól a másikra. Én például a bank után egy kerékpáros nagykereskedelmi cégnél helyezkedtem el területi képviselőként. Noha a fizetésem nem érte el a korábbi mértékét, nagyon élveztem ezt az időszakot, hiszen mindig is érdekelt a kerékpáros világ.

Viktória: Ekkoriban született az első gyerekünk és közben folyamatosan érlelődött bennem a váltás szándéka annak ellenére is, hogy még nem tudtam – tudtuk – hogy igazából merre induljunk el.

Tehát a Mesterbike vállalkozás András hobbijából fakadt? Az nem volt benne, hogy a kerékpárokkal olyan nagyon melléfogni nem lehet? 


András: Az tényleg egy lényeges szempont volt, hogy hozzám mindig is közel állt ez a világ, de azért 2011-ben még nem igazán látszott, hogy a hazai és a nemzetközi kerékpáros kultúra hova fejlődik.

“Az első üzletünk még egy “sima” kerékpárbolt volt egyetlen eladótérrel és egy szerviz részleggel. Pont annyi pénzünk volt, ami elegendő az üzlethelyiség, a berendezés és az árukészlet költségeire. Ma már ennyi pénzből elképzelhetetlen lenne egy ilyen biznisz elindítása.”

Tíz éve annyi pénz tudtunk csak az árukészletre költeni, mint amennyi ma egy jobb elektromos kerékpár beszerzési ára. Egyébként egy jó szerelő és én alkottuk a front csapatot, Viki pedig a háttérből vitte a folyamatokat. Négy szezon után végül kinőttük a helyiséget, de a jó adottságai és a névválasztás miatt mindenképpen szerettünk volna a Mester utcában maradni. Ekkoriban láttuk meg a mostani üzlethelyiséget. Ez eredetileg egy rettenetes állapotban lévő kocsma volt több tulajdonossal, jelzáloggal és bonyolult jogi háttérrel. Nagyon hosszú és idegőrlő folyamat végén tudtuk csak megvenni.

Viktória:

“Ez egy izgalmas helyzet volt: ott álltunk a gyerekekkel az otthonunkban, de hogy meg tudjuk venni az üzlethelyiséget, el kellett adnunk a lakásunkat és albérletbe költöztünk és még további hitelt is fel kellett vennünk.”

Közben pedig benne volt a levegőben, hogy az tulajdonosok közül valaki meggondolja magát, mi pedig két szék között a földre esünk. B tervünk viszont nem volt, végig kellett csinálnunk.

Milyen élmény volt a saját üzletetek nyitásának pillanata?Viktória: Az első napok tele voltak izgalommal, mert az egy dolog, amikor még csak tervezed a nyitást, de egészen más az a helyzet, amikor valóban kinyitsz, elfordítod azt a bizonyos táblát és várod, hogy történjen valami. Be kell vonzani valahogyan az vevőket és miközben már az első üzletünk idején kiépült egy bringás közösség körülöttünk és az jött is velünk, az üzletben található kávézó – valójában az egész koncepció – sokak számára még újdonság volt. Még az is megesett, hogy a hajdani kocsma vendégei is betévedtek hozzánk és kértek egy felest, ám amikor szétnéztek és mi pedig jeleztük, hogy azzal sajnos nem szolgálhatunk, nagyot csodálkoztak.

Hogyan működik a kettőtök közötti dinamika?

Viktória: András egy szárnyaló típusú ember, én viszont inkább a megfontoltabb, visszahúzódóbb alkat vagyok. Sokszor előrébb is jár az ötleteket illetően, én pedig fékezem egy picit. Emiatt néha lelkifurdalásom is van attól félve, hogy esetleg visszahúzom, de igazából valóban a folyamatos fejlődésre kell törekednünk.

András: Alapvetően mindketten impulzív emberek vagyunk és mindig gyorsan döntünk, ami miatt ért bennünket kritika is. És persze rossz döntéseket is hoztunk.

Mondanátok példát arra, amikor valami rosszul sült el?

András: Üzletileg nem kaptunk nagy pofont, de egy-egy részterületet illetően voltak fejfájásaink. Például belevágtunk olyan termék forgalmazásába, ami végül nem hozta az elvárásokat. De ezek a kisebb kihívások nem törték meg a lendületünket, mert mindig van lehetőség változtatni, módosítani.

Viktória: Ki kell próbálni az ötleteket, az elgondolásokat, hogy működnek-e vagy sem. Ehhez kell bátorság és szerencse, de nagyon kell bízni a vízió működőképességében is.

A stresszt illetően mennyivel másabb a vállalkozói világ az alkalmazotti léthez képest?


András: Mindketten optimista és pozitív alkatú emberek vagyunk. Igyekszünk mindent megtenni magunkért és a velünk dolgozó emberekért, de a rajtunk kívül álló dolgok miatt nem akarunk aggódni. Itt van például az orosz-ukrán háború, aminek komolyabban is érezni fogjuk a hatásait, de nem tudunk ellene mit tenni. Viszont, ha jó szolgáltatást nyújtunk és kedvesek vagyunk a vevőinkkel, akkor mi már megtettük amit lehet.

“Én egyébként sosem voltam az a görcsölős típus, főleg olyan dolgok miatt nem idegeskedem, amikre nincsen ráhatásom.”

A Covid-járvány is egy olyan tényező, amire semmi ráhatásunk nem volt, ez az időszak hogyan érintette a bizniszt és hogyan tudtátok megtartani az embereket?

Viktória: Ebben az időszakban mutatkozott meg igazán az előnye annak, hogy a vállalkozás több lábon áll. A bringás résszel nem volt gond, a kávézó viszont a karantén- és egyéb biztonsági szabályok miatt csak „pötyögött”. Számított az is, hogy nem csak a kávé, hanem a hangulat, a közösségi élmény is fontos. Ekkoriban folyamatosan “újraterveztünk” és igyekeztünk a változásokhoz alkalmazkodni, de hát erről is szól a vállalkozók élete. Ha anno állásban maradok, akkor valószínűleg home office-ban a szokott módon elvégzem a munkámat és késő délután már másról szól az élet.

András: Azért a járvány kezdetekor meglehetősen megijedtem, mert nem lehetett tudni, hogy hova fut ki a dolog, hiszen nem ismertük a vírust. Az látszott, hogy az élet összes területén súlyos bajokat okoz és sok országban a létfontosságú üzletek kivételével minden mást hosszú ideig bezártak. Mi is elkezdtünk kalkulálni és leültünk a csapattal átbeszélni a lehetséges forgatókönyveket. Elmondtuk, hogy senkitől sem szeretnénk megválni, de adott esetben a megtartás érdekében talán le kell majd mondani a fizetések egy részéről. Szerencsére erre végül nem volt szükség. Igyekeztünk nagyon rugalmasan és költséghatékonyan működni. Elindítottunk egy mozgó szerviz szolgáltatást és felpörgettük a webshopot is. Az az igazság, hogy miután ebben az időszakban nem lehetett külföldre utazni, az emberek egy része nem csak a kerti bútorokra, hanem a kerékpárokra és azok kiegészítőire is költötte a pénzét.

Ha érdekel, hogyan folytatódik Szép András és Szép-Szabó Viktória és a Mesterbike története, olvasd tovább a cikket a Hello Biznisz oldalán: tovább olvasom!