Csepregi Panka – 1D – One Design Sails

A Hello Biznisszel közös sorozatunkban olyan történeteket mutatunk be, ahol interjúalanyaink az új karrierjükben kiemelkedő szerepet játszanak a digitális eszközök és fejlesztések. Ha Neked is van ilyen ismerősöd, írd meg nekünk!

Csepregi Panka alig néhány év felépített egy világhírű vitorlamárkát, a 1D – One Design Sails-t. Az egykori jogász komoly krízishelyzetekben is megállta a helyét és megfizette a siker árát. Mára már nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne hajóznának a cége által tervezett és gyártott vitorlákkal.

Csepregi Panka / 1D - One Design Sails

Jogászként végeztél, de tíz év is eltelt addig, amíg vállalkozó lettél. Mégis hogyan kerültél egy kötött pályán futó szakmából a vállalkozók világába?

Mondhatni, hogy a vállalkozói létbe születtem bele, hiszen az édesapám – aki korábban élsportoló volt – a kilencvenes évek elején megalapította a mai napig működő vállalkozását, az édesanyám pedig kozmetikus volt és már a rendszerváltozás előtt is „vállalkozói szellemben” dolgozott. Ennek ellenére a szülői nyomás és az amúgy jó nevű gimnázium egyenesen a jogi egyetemre tolt, a sikeres felvételit pedig mindenki vastapssal fogadta. A kilencvenes években még másképpen mentek a dolgok. Ma már természetes, hogy vállalkozóként is elképzelheted az életed attól függetlenül, hogy mit is tanultál korábban, akkoriban ez még nem volt természetes. Emlékszem arra is, hogy egyszer, még arról beszélgettünk a csoporttársaimmal, hogy ki melyik jogi területre megy a diploma után. Én viszont megkaptam: te biztos, hogy a saját bizniszed építed majd. Ez a mondat nagyon megmaradt bennem és bizonyos szempontból mindig is a saját fejem után mentem.

Akkor ez egy ébresztő jellegű mondat volt számodra. Ám az egy kérdés, hogyan tudtál egy másik úton haladni évekig, ha nem csupán a családi háttered nem indokolta azt, de még a környezeted is mást látott benned?

Ha most visszanézek azokra az évekre, talán elmondhatom, hogy nem is szerettem azokat az időket, de egy tizennyolc-húsz éves lány még nem lázad, bár lehet, hogy kellett volna. De az egyetem vége felé már én is éreztem, hogy ez nem én utam.

Csepregi Panka / 1D - One Design Sails

Most mit üzennél az akkori önmagadnak?

Azt, hogy menjen a saját feje után és ne akarjon a családjának megfelelni, mert a saját álmai megvalósításával is okozhat örömöt másoknak.

Végül dolgoztál jogi területen?

Gyakornokként már az egyetemi évek alatt is dolgoztam ügyvédi irodában, de végzett jogászként sosem voltam ügyvédi iroda alkalmazottja. Viszont a jog területén maradtam és foglalkoztam ingatlanjoggal, illetve jogászként dolgoztam egy magán egészségpénztárnál is.

A „mentem a magam feje után” éned mennyire volt a helyén ezekben az években?

Alapvetően nem volt emiatt belső konfliktusom, mert belesimulok a helyzetekbe és teszem a dolgom, így ezekben az években is jól megálltam a helyem. A főnökeim szerettek, kiemeltek, szépen mentem előre. Ám egy idő után megjelenik az emberben a kérdés: miért mások sikeréért dolgozzak, miért ne tehetném meg ezt önmagamért is vállalkozóként, annak minden előnyével és hátrányával? Merthogy a vállalkozói létnek vannak árnyoldalai is.

Egyértelmű volt számodra, hogy a víz irányába indulsz el?

Ehhez értek, én dunai lány vagyok. Annak ellenére is megtanultam vitorlázni, hogy ennek semmilyen hagyománya nem volt a családomban. Bennem a vállalkozó mindig egy olyan emberként jelenik meg, aki olyan területre, témára építi az üzletét, amit szeret is. Tehát a vállalkozásomra sosem tekintettem hideg fejjel. Inkább az volt a célom, hogy úgy éljek, hogy tényleg szeressem a mindennapjaimat, jó emberekkel dolgozzak együtt. A vállalkozás ne háborúskodást, tűzoltást jelentsen.

Ezt a célt sikerült elérned?

Igen, abszolút és vállalkozóként az motivál a legjobban, hogy a szakmám és területem világsztárjaival dolgozhatok együtt, akik sokszor nem csupán az ügyfeleim, hanem a barátaim is. Utóbbi is fontos, mert ebben a bizniszben nagyon fontos a bizalom.

Miért éppen erre a szűk területre, a vitorlakészítésre specializálódtál?

Ebben óriási szerepe van a vitorlázó páromnak (Marton Balázs – a szerk.), akivel immár tíz éve közösen visszük az üzletet. Úgy is mondhatnám, hogy általa „keveredtem” a vitorlák közelébe, majd egyre jobban beleástuk magunkat a szakmába. Így a mi vitorlamárkánk rövid idő alatt vált sikeressé és világhírűvé, és bár az eredményeink vitathatatlanok, a magyar vitorlázók mégis vitatják. Az emberek egy része ugyanazt a mókuskereket hajtja: januárban elindítja az évet, decemberben pedig lezárja, de közben nem fejlődik, nem megy előre. Mi viszont nagyon keményen beleálltunk a tanulásba, sokat tettünk a fejlődésünkért ezen a területen, aminek nagyon komoly szakmai mélységei vannak. Az eredményeinket pedig ez hozta meg.

Marton Balázs - 1D - One Design Sails

Marton Balázs – Tervező (1D – One Design Sails)

Laikusként azt gondolnánk, hogy a Balaton és a Velencei tó nem tart el egy ilyen céget. A nemzetközi piacra való kilépést a kezdetektől ambicionáltad?

Az elején még egy ismert külföldi vitorlamárka forgalmazásával foglalkoztunk és akkoriban volt a sok konkurenciánk között egy, akikkel a viszonyunk nem volt jó, nem tudtunk együttműködni. Egy oda-vissza online csörte során az egyik vitorlázó írt egy erős kommentet: „miért foglalkozik mindenki azzal, hogy a külföldi márkákat behozza Magyarországra, miért nem inkább a magyar brand megy világgá?” Ez a mondat betalált, ha nem is abban a pillanatban, de rájöttem, hogy ez az út visz minket előre.

Mit értetek el ezen a területen, hogyan néznek ki a megrendeléseitek hazai-külföldi viszonylatban?

Mára a megrendeléseink kilencvenöt százaléka külföldről érkezik. Szállítunk egész Európába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Délkelet-Ázsiába, Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. Évente háromszáz vitorlát készítünk, ezek nyolcvan százaléka katamaránokra kerül fel, a többi úgymond „egyéb” kategória.

Hogyan hívtad életre a saját márkád, mióta működik abban a formájában a cég, ahogyan most látjuk?

A jelenlegi irányba 2015 februárjában indultunk el, éppen akkor, amikor kiderült, hogy várandós vagyok a fiammal. Előtte egy amerikai tulajdonú nemzetközi vitorlamárka hazai forgalmazásával foglalkoztunk, ám a vállalatnál történt egy tulajdonosváltás és az új, dél-afrikai tulajdonos dedikált kapcsolattartójával nem találtuk meg a közös hangot. A miénktől teljesen eltérő elképzelései voltak a magyar piacról, és egyre csak nyomták ránk a saját akaratukat, így végül megszakítottuk a munkakapcsolatot. Ez egy nehéz időszak volt, mert akkor még csak ezen az egy lábon állt a cég. Partner hiányában ott álltunk egy hazai kiállítás előtt úgy, hogy nem volt sem termékünk, sem értékesítési jogunk. Persze valamit ki kellett találnunk és azt már tudtuk, hogy az értékesítés helyett a gyártás irányába akarunk elmozdulni. Egy hetünk volt arra, hogy megalkossuk a 1D – One Design Sails brand-et.

Mondtad, hogy a sikeres egyetemi felvételidet vastaps fogadta, de éppen ilyen örömmel vette tudomásul a környezeted azt is, amikor beléptél a bizonytalan vállalkozói világba is?

Kibicek mindig vannak az ember körül, de alapvetően támogató volt a környezetem. Az édesapám aktívan segített is, de a barátaim is úgy látták, hogy a helyemre kerülök. Azt azért érdemes tudni, hogy egymásra épülő döntések sorozatát kellett meghozni onnantól kezdve, hogy a Budapestről a Balatonra költözünk és ott rendezzük be a műhelyünket is. Ketten kezdtük, de immár heten dolgozunk a cégben.

Csepregi Panka / 1D - One Design Sails

Magát a szakmát technikailag is meg kellett tanulnod?

Sok technikai részét ismerem, de a vitorlakészítés nem az én feladatom. Persze nagy hangsúlyt kell fordítanom arra, hogy lekövessem a terület változásait, hiszen ismerni kell az anyagokat, az aero- és a hidrodinamikai jellemzőket, bár mi a levegőt is folyadékként kezeljük. Miközben Marton Balázs a tervezőnk, az ügyfelekkel való tárgyalások során magam is komoly kérdéseket kapok, amikre tudnom kell válaszolni. Ez hitelességi kérdés is.

Ez a szintű elköteleződés, belemélyedés nagy energiákat igényel a brandépítés, a vállalkozás üzemeltetése mellett. Ez számodra milyen áldozatokkal, lemondásokkal járt, ha elfogadjuk, hogy sikernek nem titka, hanem ára van? Te hogyan fizetted meg ezt az árat?

Én úgy, hogy a most hatéves fiam születése utáni első szombaton már egy excel tábla fölött ültem. Végig dolgoztam azokban az időkben; sok éjszakám ment rá a vállalkozásra, de már nem tudnék alkalmazottként élni.

Újrakezdenéd?

Mindenképpen, sőt, inkább előbb vágnék bele és akkor messzebbre is jutnék. Ennek ellenére a vállalkozás útja, fejlődése, ahogyan egyik tevékenységből átléptünk a másikba és bővítettük a hajóosztályok számát, most is egy szép ívnek tűnik.

Ha érdekel, hogyan folytatódik Csepregi Panka és az 1D – OneDesignSails története, olvasd tovább a cikket a Hello Biznisz oldalán: tovább olvasom!