Restart – Hova jutottatok 1 év alatt?

 

Egy évvel ezelőtt a Restart konferencián felhívást tettünk közzé, hogy azok a látogatók, akik maguk is újratervezésen gondolkoznak, jelentkezzenek nálunk és nyomon követjük a váltásukat. Eltelt 12 hónap és most beszámolunk arról, hogy ez idő alatt meddig tudtak eljutni és milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak.

Zilahi Angéla és Friedewald Zita két másik társukkal együtt hozta létre a Coach4You-t. Angi korábban pénzügyi területen dolgozott és első kisfia születése után 2017-ben szerzett képesítést a Coach Akadémián, ahol Zitával megismerkedett. Zita ekkor még Németországban élt, ahol már túl volt az első karrierváltásán. Gyermeke születése után a kiskereskedelmi felsővezető pozíció helyett kontrollerként építette a karrierjét a Siemensnél, majd 2018-ban végleg hazaköltözött  és vágott bele a coaching vállalkozásba Angival együtt.

Coach4you - Újraterveztem

Zilahi Angéla (balra) és Friedelwald Zita (jobbra)

Közös cégük a konferencia idején már fél éves volt, de ekkor még javában zajlott az útkeresés, elsősorban azzal foglalkoztak, hogy milyen irányba haladjanak a coaching területén belül. Azt is célul tűzték ki, hogy minél nagyobb ismertséget tudjanak elérni és ezáltal ügyfeleket szerezhessenek.

Egy évre rá nagyot tudtak előrelépni minden területen. A stratégiai irányokat tisztábban látják, a business coaching mellett a karrier területre és a csoportos foglalkozásokra specializálódtak. Időközben elkezdtek együtt dolgozni állásbörzékkel és az egyetemek felé is nyitnak. Az ismertséget is több vonalon építik, a közösségi médiában is jelen vannak (Facebook, Instagram és LinkedIn), a profibb kommunikációhoz külső segítséget vontak be. Szakmai oldalról pedig a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) akkreditációja jelentett mérföldkövet, amivel jobban ki tudnak tűnni a versenyben, illetve az, hogy bekerültek a szövetség szervezői csapatába is. Ennek köszönhetően számos rendezvényre kapnak meghívást előadónak, ami szintén tovább viszi a hírüket.

Az elmúlt egy évben elérték, hogy az idejük 30-40%-ában már coacholással foglalkoznak, ami még mindig kevés a teljes álláshoz, de már jó az irány, abban bíznak, hogy hamarosan ezt is el tudják érni. Fontos tanulságként pedig azt fogalmazták meg, hogy a váltás kihívásokkal teli: egyrészt folyamatos tanulásból áll, másrészt rugalmasnak kell maradni és mindig reagálni kell a változásokra. Közben persze nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a hivatásunkra koncentráljunk. Ne a tökéletes weboldal és névjegykártya lebegjen a szemünk előtt, hanem az, hogyan tudunk még jobbak lenni coachként.

Benkő-Balázs Katalin ugyanakkor egy váltást követően jött rá, hogy korábbi karrierje jelenti az igazi szenvedélyét. 18 éven át volt szabadúszó idegenvezető, de azt érezte, hogy az alkalmazotti lét nagyobb biztonságot nyújtana, egy irodai munka komolyabb és több előrelépési lehetőséget adna, valamint egy csapat részévé válhatna. Ezért két évvel ezelőtt egy hazai követségre ment el dolgozni, ahol egy év elteltével – a konferencia idején – kezdte azt tapasztalni, hogy hiába voltak pozitívak a külvilág visszajelzései, örült a családja, hogy végre lett „rendes” munkája, mégsem találja a helyét.

Benkő-Balázs Katalin - Újraterveztem

Benkő-Balázs Katalin

Túlterhelt volt, mert vele párhuzamosan hétvégenként idegenvezetőként vitt csoportokat, rájött, hogy az idegenvezetők voltak az igazi családja és ezt a szakmát nem szeretné elengedni, mert ezt tölti fel igazán. Viszont a két állást hosszabb távon nem lehetett vállalni, ezért úgy döntött, hogy fokozatosan leépíti az irodai munkáját.

Most újból csak az idegenvezetésből él és jobban értékeli a hivatását, mint valaha. Egyrészt tudatosabban építi magát, nemcsak úszik az árral, de építi a karrierjét. Honlapot készített, egyedi programok fejlesztésén dolgozik és középtávon régiós munkákat is szeretne vállalni. Mára sokkal nyitottabb lett a lehetőségekre és az idegenvezetésben nagyobb szakmai perspektívát lát, mint valaha. Jótanácsa minden karrierváltáson gondolkozó olvasónknak hasznos lehet: amikor az ember a szívét követi, akkor biztos, hogy jó irányba megy.